Ένα κομματάκι σοκολάτα την ημέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα


Όσοι καταναλώνουν 6 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμούν με ένα μικρό τετράγωνο σοκολάτας, εμφανίζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αντιμετωπίζουν κατά 39% μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων από αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου.
Στην έρευνα παρακολουθήθηκε η διατροφή 19.000 μεσήλικων ανδρών και γυναικών επί οκτώ χρόνια.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας ευθύνονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες, φλαβονόλες. Οι φλαβονόλες, που εντοπίζονται στο κακάο, διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία στους μύες, γεγονός που οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα η μαύρη σοκολάτα είναι περισσότερο υγιεινή δεδομένου ότι υπάρχει περισσότερο κακάο σε αυτήν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μαύρη σοκολάτα σε μικρές ποσότητες ενδέχεται να κάνει καλό στην υγεία αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε τόσο μεγάλη διάρκεια που το υποδεικνύει. Δεδομένου πάντως ότι η μελέτη βασίστηκε μόνο στην παρατήρηση της διατροφής και όχι στην χορήγηση σοκολάτας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστούν οι ακριβείς συνέπειες της σοκολάτας στο σώμα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Brian Buijsse, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Νούθεταλ δήλωσε: "Υποθέσαμε ότι, επειδή η σοκολάτα φαίνεται να επιδρά έντονα στην αρτηριακή πίεση, ως εκ τούτου η κατανάλωση σοκολάτας, θα μείωνε τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων"
Ωστόσο ο ίδιος προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό η κατανάλωση της σοκολάτας δεν πρέπει να αυξάνει τη συνολική κατανάλωση θερμίδων ή αντικαθιστά την υγιεινή διατροφή.

 

Πηγή: panikolaos.blogspot.com

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.