Αλκοολούχα ποτά

Πρέπει να προσέχετε τι πίνετε εάν θέλετε να μη αποκτήσετε περιττό βάρος σώματος.

Το αλκοόλ προσθέτει θερμίδες στη διατροφή σας και έτσι καλύτερα να γνωρίζετε το περιεχόμενο σε θερμίδες των συνηθισμένων ή αγαπημένων σας αλκοολούχων ποτών.

Με την επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει τους ανθρώπους σήμερα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερβολική λήψη θερμίδων που προσθέτουν αχρείαστα και βλαβερά κιλά στο σώμα μας.

Αλκοολούχα ποτά και θερμίδες
Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες. Το περιεχόμενο τους σε θερμίδες ποικίλει ανάλογα με το είδος και τα άλλα α συστατικά εκτός από το αλκοόλ που ένα συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό περιέχει. Συνήθως τα ποτά τύπου κοκτέιλ που περιέχουν αναμείξεις διαφόρων συστατικών έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες.

Είναι καλό να ψάξετε να μάθετε πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα σας ποτά. Με βάση αυτή την πληροφόρηση μπορεί να αποφασίσετε να αλλάξετε τα ποτά που συνήθως πίνετε και να επιδιώξετε να βρείτε άλλα που θα σας αρέσουν αλλά θα έχουν λιγότερες θερμίδες.

Για παράδειγμα το περιεχόμενο σε θερμίδες μερικών ποτών είναι:
  • 1 ποτήρι μπίρα 355 ml έχει 135-145 θερμίδες.
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο ή άσπρο 104 ml έχει 70-75 θερμίδες.
  • 1 σφηνάκι 45 ml ρούμι, τζιν, βότκα ή ουίσκι έχει 97 θερμίδες.
  • 1 ποτήρι Μαρτίνι 65 ml έχει 135 θερμίδες.
  • 1 ποτήρι Pina Colada 133 ml έχει 262 θερμίδες.
  • 1 λικέρ 45 ml μπορεί να περιέχει 150 θερμίδες.
  • Ποτό με αυγό χτυπητό με λικέρ και ζάχαρη (eggnog) μπορεί να έχει μέχρι 340 θερμίδες.
  • Κοκτέιλ με τεκίλα, λεμόνι, πορτοκάλι και άλλα συστατικά (margaritas) μπορεί να έχει έως 700 θερμίδες.
Βλέπουμε λοιπόν ότι πολύ εύκολα μερικά αλκοολούχα ποτά μπορούν να μας φορτώνουν με μεγάλο αριθμό θερμίδων που πιθανότατα θα μετατραπούν σε περιττό βάρος σώματος.

Αλκοόλ, όρεξη και υγιεινή διατροφή

Το πρόβλημα με το αλκοόλ δεν είναι μόνο οι θερμίδες που περιέχει. Σε πολλούς ανθρώπους η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη τους.

Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν βρίσκετε σε ένα δείπνο, ένα πάρτι ή μια κοινωνική εκδήλωση με εκλεκτά εδέσματα όπου προσφέρονται αλκοολούχα ποτά. Η διέγερση της όρεξης που δημιουργεί το αλκοόλ σας κάνει να τρώτε ανεξέλεγκτα.

Οι πειρασμοί των φαγητών είναι μεγάλοι ήδη χωρίς κάποιος να πιει ποτό. Με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών οι αντιστάσεις μειώνονται και αυξάνεται η όρεξη, ιδιαίτερα για τρόφιμα λιπαρά ή φορτωμένα με ζάχαρη ή άλας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αρχικά είναι καλό πάντα να θυμάστε ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να σας φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Γνωρίζοντας περίπου το περιεχόμενο σε θερμίδες των πιο γνωστών αλκοολούχων ποτών και κοκτέιλ θα μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές τόσο σε είδος όσο και σε ποσότητα.

Πίνετε ένα γεμάτο ποτήρι νερό μεταξύ των ποτών. Αυτό βοηθά στο να μην πίνετε πολύ. Ταυτόχρονα σας κρατά καλά ενυδατωμένους γεγονός που μειώνει έως ένα σημείο τι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό σας

(http://www.medlook.net/article.asp?item_id=3025)

 

Πηγή: panikolaos.blogspot.com

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.