Διαβήτης & έλεγχος βάρους

Η υγιής απώλεια βάρους μπορεί για κάποιους να αποτελεί πρόκληση, για όσους όμως πάσχουν από διαβήτη, η δίαιτα είναι μια απαραίτητη πράξη εξισορρόπησης, καθώς η πρόσληψη τροφής, η σωματική άσκηση και το σάκχαρο του αίματος καθορίζουν την ποσότητα της ινσουλίνης και των άλλων φαρμάκων που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός σωστού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Θα χρειαστεί λίγο περισσότερος προγραμματισμός και προσοχή, αλλά είναι εφικτό τα άτομα με διαβήτη να χάσουν βάρος με έναν υγιή τρόπο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά οφέλη από την απώλεια βάρους, μεταξύ των οποίων η μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Οι ειδικοί συστήνουν σε όλους τους διαβητικούς μια ισορροπημένη προσέγγιση για την απώλεια βάρους και όχι δίαιτες που αποκλείουν συγκεκριμένες τροφές, όπως η χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτα. Μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά βρώμης, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψάρι και κοτόπουλο, μικρές ποσότητες ξηρών καρπών και ελαιόλαδο, μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να χάσετε βάρος υγιεινά.


Συμβουλές για υγιεινή απώλεια βάρους στους διαβητικούς

• Μιλήστε με το γιατρό σας
Αν σκέφτεστε να κάνετε μια αλλαγή στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε πρώτα ένα κλινικό διαιτολόγο. Αυτός μπορεί να σας προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές για το πώς να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο. Για παράδειγμα ξεκινήστε τη μέρα σας με κουάκερ, προσθέστε μέλι φρούτα ή ξηρούς καρπούς και απολαύστε ένα γρήγορο και νόστιμο πρωινό.

• Η ανάγκη σας σε ινσουλίνη και φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να αλλάξει
Λάβετε υπ’ όψη σας ότι αυτή τη στιγμή, η φαρμακευτική σας αγωγή βασίζεται στις τρέχουσες συνήθειές σας. Αλλάζοντας τις συνήθειες σας, η ανάγκη σας για ινσουλίνη και φάρμακα μπορεί να αλλάξει.

• Να είστε συνεπής στην εξέταση σακχάρου του αίματος
Κάνετε τακτικά εξέταση των επιπέδων σακχάρου του αίματός σας. Ελέγχετέ τα κάθε πρωί και λίγο πριν καταναλώσετε ένα γεύμα. Αν το πρωί το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα είναι σταθερά κάτω από 60 ή 70 ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να είναι ένδειξη ότι η δόση της ινσουλίνη ή κάποιου από τα άλλα φάρμακά σας πρέπει να προσαρμοστεί.

• Επιδείξτε τη δέουσα προσοχή σε ενδείξεις υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας
Προσέχετε τις ενδείξεις χαμηλών ή υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν υποψιάζεστε ότι το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλό ή χαμηλό, ελέγξτε τα επίπεδα του. Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου αποτελεσματικά και εάν έχετε απορίες, ρωτήστε το γιατρό σας.

• Χρειάζεται χρόνος για να καθιερώσετε τις νέες σας συνήθειες
Αν δεν βλέπετε άμεσα το αποτέλεσμα που επιθυμείτε, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Συνεχίστε να μαγειρεύετε υγιεινά και να ασκείστε και τελικά οι επιλογές αυτές θα σας γίνουν συνήθεια.

Πηγή: http://www.quakeroats.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.