Η σημασία των φυτικών ινών

Η επιλογή προϊόντων ολικής αλέσεως, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα κουάκερ, μπορεί να σας βοηθήσει να χορτάσετε και να σας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα σας. Δεδομένου ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι επωφελείς ως προς τον έλεγχο του σωματικού βάρους, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων ειδών φυτικών ινών. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ενσωματώσετε τις φυτικές ίνες στην καθημερινή διατροφή σας.

Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών τις οποίες χρειάζεστε
• οι αδιάλυτες φυτικές ίνες (ο τύπος που δεν διαλύεται στο νερό και βρίσκεται για παράδειγμα στο πίτουρο του σιταριού, στη βρώμη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά), οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
• οι διαλυτές φυτικές ίνες (ο τύπος που διαλύεται στο νερό, και βρίσκεται στη βρώμη, τα φασόλια, τα μήλα, κλπ), οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα, όταν αυτό είναι ήδη εντός των φυσιολογικών ορίων.


Πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τις φυτικές ίνες στην καθημερινή διατροφή σας;
Ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσετε τις φυτικές ίνες στη καθημερινή σας διατροφή, είναι με την επιλογή τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και όχι με την κατανάλωση συμπληρωμάτων φυτικών ινών, δεδομένου ότι οι τροφές προσφέρουν και άλλες θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και πρωτεΐνες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσθέσετε αυτά τα υγιεινά τρόφιμα στο καθημερινό μενού σας:

Συνολικά γραμμάρια φυτικών ινών Γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών
½ κούπα νιφάδες βρώμης Κουάκερ 4 2
½ κούπα δημητριακά ολικής αλέσεως 3+ ποικίλει
Μέτριο μήλο με φλούδα 3 1/2
Μέτριο πορτοκάλι 2 1
Φράουλες 2/3 φλιτζανιού 3 1
Μαγειρεμένα πράσινα φασόλια, 2/3 φλιτζανιού 2 1/2
Μαγειρεμένα φασόλια νεφρών, 2/3 φλιτζανιού 5 1-1/2
Κριθάρι μαγειρεμένο 2/3 φλιτζανιού 5 2
Ωμό κομμένο κουνουπίδι, 1 φλιτζάνι 2 1
Ωμό κομμένο μπρόκολο, 1-1/4 φλιτζανιού 3 1

Πηγή: USDA Provisional Data and the Quaker Oats Company

Πηγή: http://www.quakeroats.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.