Ιχνοστοιχεία

Σίδηρος: Η έλλειψή του έχει ως αποτέλεσμα την αναιμία. Είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης και συντελεί στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στην εγκυμοσύνη οι ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο είναι ακόμα μεγαλύτερες, επειδή αυτός πρέπει να ανταποκριθεί στην αυξημένη παραγωγή και στον αυξημένο όγκο αίματος που χρειάζεται το μικρό στην κοιλιά σας. Άλλωστε, το έμβρυο θα αποθηκεύσει σίδηρο για τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του. Ο γιατρός θα σας δώσει σίγουρα συμπλήρωμα σιδήρου στο δεύτερο τρίμηνο. Εσείς όμως φροντίστε να έχετε από την αρχή της κύησης μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, επειδή συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, η οποία γίνεται πολύ δύσκολα. Οι πηγές σιδήρου ζωικής προέλευσης αφομοιώνονται καλύτερα από εκείνες που έχουν φυτική προέλευση. Η απορρόφησή του είναι πιο εύκολη όταν πίνετε γάλα, τρώτε κρέας και κοτόπουλο παρά όταν καταναλώνετε λαχανικά, αυγά, φρούτα και δημητριακά. Το τσάι ωστόσο μειώνει την απορρόφησή του. Ένας λόγος, λοιπόν, παραπάνω για να περιορίσετε την κατανάλωσή του. Όμως ο σίδηρος προκαλεί δυσκοιλιότητα, που θα την καταπολεμήσετε με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Ασβέστιο: Αποτελεί το βασικό «υλικό» για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών του εμβρύου. Είναι απαραίτητο και για το δικό σας σκελετό και την υγεία των δοντιών σας.

Ψευδάργυρος: Από την έλλειψή του μπορεί να γεννηθεί λιποβαρές μωρό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν ανωμαλίες στο νευρικό του σύστημα. Προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις που είναι απαραίτητο να αποφύγετε.

Μαγνήσιο: Συντελεί στο σχηματισμό των οστών του εμβρύου, ενώ ρυθμίζει στον οργανισμό σας το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των ηλεκτρολυτών, ώστε να μεταφέρονται στα κύτταρά σας και στη συνέχεια στο μωρό. Είναι μάλλον απίθανο να σας λείπει, γιατί βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές. Όσες όμως έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία έχουν εξαιρετικά μειωμένη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο.

(http://www.in.gr)

 

Πηγή: panikolaos.blogspot.com

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.