Πώς να φτιάξετε την πιο υγιεινή και γευστική συνταγή για μακαρόνια

Τα μακαρόνια αποτελούν, σχεδόν για την πλειοψηφία του κόσμου, αγαπημένη διατροφική επιλογή για πολλούς λόγους. Ένας από τους κυριότερους είναι το γεγονός ότι για την προετοιμασία τους δεν απαιτείται πολύς χρόνος, ενώ η γεύση τους είναι ακαταμάχητη, καθώς συνδυάζονται υπέροχα με πολλά και διαφορετικά υλικά. Στοχεύστε στη δημιουργία νόστιμων, αλλά και υγιεινών πιάτων με μακαρόνια, ακολουθώντας μερικές από τις συμβουλές που ακολουθούν.

Η επιλογή των ζυμαρικών
Τα ζυμαρικά συνιστούν το βασικό υλικό της συνταγής, γι’ αυτό η σωστή επιλογή τους κρίνεται βαρύνουσας σημασίας. Υπάρχουν τύποι ζυμαρικών λιγότερο υγιεινοί, όπως εκείνοι που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης σας. Κάνετε πιο υγιεινές επιλογές, προτιμώντας τα είδη ζυμαρικών που στη συσκευασία τους αναγράφεται ‘σιτάρι ολικής άλεσης’ ή ‘ολικής άλεσης’. Αυτά τα είδη ζυμαρικών έχουν εμφανώς πιο σκούρο χρώμα από τα κλασικά μακαρόνια, γιατί περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών. Πρόκειται για ένα υγιεινό συστατικό, η συμβολή του οποίου έχει συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερόλης. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το κατάλληλο προϊόν, φροντίστε να ελέγχετε κάθε φορά τη συσκευασία του προϊόντος με τον πίνακα διατροφικής αξίας.

Η επιλογή των έξτρα υλικών
Τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνοδέψουν τις συνταγές σας με μακαρόνια είναι απεριόριστα. Ορισμένα εξ αυτών αναδεικνύονται ως υγιεινές επιλογές και άλλες ως λιγότερο υγιεινές. Είναι στο χέρι σας το τι θα επιλέξετε. Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές ωραίες ιδέες για να πάρετε έμπνευση.

 


Τα λαχανικά αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, επομένως, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε για τη συνταγή σας όποιο είδος ταιριάζει περισσότερο με τα γευστικά σας γούστα. Σπανάκι, σπαράγγια, κρεμμύδι, κολοκύθι, πιπεριές και καρότα είναι μια σειρά από εναλλακτικές που έχετε για να προσθέσετε στη συνταγή σας. Χρειάζεστε περισσότερες ιδέες; Τι θα λέγατε για μερικές ελιές, οι οποίες περιέχουν ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, ή ορισμένα φύλλα μαϊντανού για περισσότερη γεύση; Ακόμη, μπορείτε να πειραματιστείτε αντικαθιστώντας την κλασική σάλτσα με μια χούφτα κομμένα τοματάκια τσέρι ή αναμειγνύοντας ίση ποσότητα διαφορετικών λαχανικών, προκειμένου να απολαύσετε ένα πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Το τυρί συνήθως είναι το τελευταίο υλικό που προσθέτουμε στα μακαρόνια για να τους δώσουμε έξτρα γεύση. Ωστόσο, το τυρί, εκτός από πλούσια γεύση, διαθέτει και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, συμβάλλοντας στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης. Αντίθετα με την hdl χοληστερόλη, η κακή χοληστερόλη χρειάζεται να διατηρείται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Εάν, ωστόσο, δε μπορείτε να αντισταθείτε στη γεύση του, προτιμήστε κάποιο τυρί με λιγότερα λιπαρά, μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την πρόσληψη υψηλής ποσότητας κακών λιπαρών.

Το κρέας αποτελεί ακόμη μια συνήθη προσθήκη στις συνταγές με μακαρόνια. Θυμηθείτε πόσες φορές έχετε κάνει την παρασπονδία να συνοδεύσετε τα μακαρόνια με λουκάνικα ή κεφτεδάκια. Όλες αυτές οι επιλογές συνιστούν πηγές κορεσμένων λιπαρών και επιβαρύνουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Εάν, παρ’ όλ’ αυτά, θέλετε να προσθέσετε κάποιο είδος κρέατος στο πιάτο σας, προτιμήστε το κοτόπουλο ή εναλλακτικά επιλέξτε την πλούσια γεύση του σολομού ή των γαρίδων που θα χαρίσουν μια πιο φρέσκια γεύση στο πιάτο.  

Η επιλογή της σάλτσας και των μπαχαρικών
Είναι γεγονός ότι η σάλτσα και τα μπαχαρικά μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση μιας απλής συνταγής με μακαρόνια, δίνοντας την τελευταία στιγμή τη γεύση που θέλετε. Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά (μαϊντανός, ρίγανη, σκόρδο, βασιλικός, δάφνη) αποτελούν υγιεινά συστατικά. Είναι σημαντικό, εφόσον η επιλογή των υλικών σας γίνεται με σκοπό τη δημιουργία ενός γευστικού, αλλά και υγιεινού πιάτου να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο στα μακαρόνια. Έτσι, θα αποφύγετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ενώ στοχεύοντας στα καλά λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, διατηρείτε την hdl χοληστερόλη στα επιθυμητά επίπεδα.
Αντίστοιχα, να είστε προσεκτικοί με την επιλογή της σάλτσας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τα κορεσμένα λιπαρά στο πιάτο σας. Προτιμήστε να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα ή εναλλακτικά επιλέξτε εκείνη που έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.