Πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
- 500 γρ. βούτυρο γάλακτος (θερμοκρασία δωματίου)
- 500 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1/2 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια (προαιρετικά)
- 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική
- 2 βανίλιες
- 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1350 γρ. αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα, το ξύσμα και τις βανίλιες για 6 - 7 λεπτά μέχρι το μίγμα να αφρατέψει καλά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
- Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μίγμα.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Το ζητούμενο είναι να έχουμε στο τέλος μια ζύμη αφράτη και εύπλαστη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με ένα καθαρό πανί και την αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα επιθυμούμε και τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί.
- Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με διάλυμα αβγού (κρόκος με λίγη ζάχαρη και λίγο νερό) και τα ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν πριν τα τοποθετήσουμε σε αεροστεγή δοχεία.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !