-
Article Information
-
Category: Κέϊκ / Τσουρέκια
Φτιάξτε τα δικά σας αφράτα και νόστιμα τσουρέκια και εντυπωσιάστε τους φίλους και συγγενείς σας. Η διαδικασία είναι εύκολη αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες πιστά.
Υλικά
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 1 κύβος νωπή μαγιά (42 γρ.)
- 200 γρ. χλιαρό νερό
- 120 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1/2 κουτ. γλυκού κακουλέ
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
- 1 πρέζα μαστίχα
Εκτέλεση
- Σε ένα γουδί χτυπάμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, και τα σποράκια (το εσωτερικό) του κακουλέ με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και περίπου 150 γρ. αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια αραιή ζύμη. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα) για 2ο λεπτά περίπου χωρίς να κουνάμε ή να ξεσκεπάζουμε το μπολ. Στα 20 λεπτά θα παρατηρήσουμε ότι η ζύμη έχει ανέβει και ότι έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Σε μπεν μαρί (ή σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά) λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε στο μίγμα τα αβγά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Όλα αυτά με την εστία σε χαμηλή πάντα θερμοκρασία (σε 9-βαθμο μάτι στο 2-3).
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά και το μίγμα του βούτυρου, της ζάχαρης και των αβγών. Προσθέτουμε τον κακουλέ, τη μαστίχα και το μαχλέπι και ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι ακόμη.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με τη ζύμη, την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
- Αφού φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη και φτιάχνουμε 3 κοτσίδες τις οποίες πλέκουμε σε κοτσίδα. Αν θέλουμε μπορούμε να τοποθετήσουμε και κόκκινα αβγά στις ενώσεις.
- Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και σκεπάζουμε πάλι έως ότου διπαλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, αλείφουμε το τσουρέκι με χτυπημένο κρόκο αβγού και νερό και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
- Αν θέλουμε να γυαλίσει, όταν βγεια από το φούρνο το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
- Αφού κρυώσει, το τυλίγουμε με μεβράνη για να μην ξεραθεί.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !