Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά για 10 άτομα

  • 1 γαλοπούλα 4 - 5 κιλά
  • 1/4 κούπας χυμό λεμόνι
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 6 κουταλιές βούτυρο
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
  • τα εντόσθια της γαλοπούλας (προαιρετικά)
  • 1/4 κούπας ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα, σε κομματάκια
  • 1/4 κούπας κουκουνάρι
  • 2 κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 1 κούπα ζωμό κότας

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την αφήνουμε να στραγγίσει.
  2. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε με το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού.
  3. Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μίγμα και την αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: κόβουμε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας και τα σωτάρουμε σε μία κατσαρόλα με το βούτυρο, τον κιμά και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε και το ζωμό ανακατεύοντας. Αφήνουμε τη γέμιση να βράσει για λίγο και γεμίζουμε με το μίγμα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίζουμε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράβουμε τη γαλοπούλα με την πέτσα της ράχης. Γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράβουμε. Γυρίζουμε τις φτερούγες προς την ράχη και τις διπλώνουμε κάτω από την πλάτη.
  5. Δένουμε και στερεώνουμε καλά τα μπούτια με την ουρά.
  6. Βάζουμε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί, με το στήθος προς τα επάνω. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό, προσέχοντας να μη μείνει χωρίς νερό όσο ψήνεται.
  7. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, τόσες ώρες όσα είναι τα κιλά της.Την τελευταια ώρα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
  8. Κατά τη διάρκεια αλείφουμε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και μαργαρίνης, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο.
  9. Για να μη μας καεί μπορούμε να βάλουμε πάνω από τη γαλοπούλα, αλουμινόχαρτο.
  10. Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου.

 

Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τη γαλοπούλα στη γάστρα ακριβώς τις ίδιες ώρες με την ίδια διαδικασία.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.