Υλικά
- 1/2 κιλό πένες (ή παρόμοια ζυμαρικά)
- 1 ματσάκι σπανάκι
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα)
- 1/2 φλιτζάνι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/4 φλιτζανιού μέντα (ψιλοκομμένη)
- 1 φλιτζάνι φέτα (σε κομματάκια)
- 1 φλιτζάνι κασέρι (σε κομματάκια)
- 1 φλιτζάνι μανούρι (σε κομματάκια)
- 1/4 φλιτζανιού βούτυρο
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι
- 2½ φλιτζάνια γάλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκοι αυγών
- 1/3 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
- 1/3 φλιτζάνι φρυγανιά
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
- Ζεματίζεται το σπανάκι και σέσκουλα και ξεπλύνετε με κρύο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος και διαρροής.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε περίπου 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ευωδιάζουν, περίπου 1 λεπτό.
- Ανακατεύουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη μέντα, τη φέτα, το κασέρι και το μανούρι σε ένα μεγάλο μπολ με τα χέρια σας.
- Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το γάλα προσέχοντας μη βράσει.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Τέλος προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και αναμειγνύουμε.
- Χτυπάμε τους κρόκους αυγών σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών με λίγη ζεστή μπεσαμέλ και στη συνέχεια τους ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μίγμα.
- Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αναμιγνύουμε την παρμεζάνα και τη φρυγανά.
- Τοποθετούμε τη μισή ποσότητα των ζυμαρικών στο κάτω μέρος του ενός ταψιού 23 Χ 23 εκατοστών. Ρίχνουμε τη μισή κρέμα της γέμισης πάνω από τα ζυμαρικά. Τοποθετούμε και τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ από πάνω.
- Πασπαλίζουε την παρμεζάνα με τη φρυγανιά από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, περίπου 30-50 λεπτά.
- Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν κόψετε και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !